ЗАХИСНІ МЕХАНІЗМИ ПСИХІКИ

ЗАХИСНІ МЕХАНІЗМИ ПСИХІКИ* 

Протягом життя кожна людина зіштовхується зі стресовими та неприємними ситуаціями. Уникнути їх неможливо. Саме тому наша психіка, так само, як і наш організм, починає адаптуватися та застосовувати захисні реакції, щоб знизити  ризик негативних і травматичних переживань.  

📌Власне термін «захисні механізми» був введений Зігмундом Фрейдом. Згодом його послідовники та дочка Анна Фрейд більш докладно дослідили цю тему. 

🟣 Отже, до основних психологічних захисних реакцій належать:

💎Заперечення.

✨Цей захисний механізм дозволяє ігнорувати і заперечувати негативну інформацію, щоб захистити психіку від травм. 

✨Заперечення — це перша реакція на біль втрати, або на наявність небезпечного захворювання. Людина може робити вигляд, що нічого не сталося і навіть злитися, коли їй хтось говорить зворотнє. 

💎Витіснення. 

✨Витіснення чимось нагадує заперечення. Це усунення зі свідомості неприємних переживань. 

✨Проявляється в забуванні того, що заподіює психологічний дискомфорт. У результаті людина не пам'ятає травматичні події минулого, а також перестає усвідомлювати внутрішні конфлікти.

💎Проєкція. 

✨Це підсвідоме приписування людям власних внутрішніх мотивів, рис характеру і переживань. 

✨Цей механізм психологічного захисту дає можливість зняти із себе відповідальність за власні бажання, які здаються неприйнятними. 

💎Інтроєкція. 

✨Це схильність привласнювати чужі норми, правила, установки, переконання, думки, цінності без  спроби розібратися в них і критично переосмислити. 

✨Ця захисна реакція зустрічається дуже часто, адже вся освіта та виховання побудовані на механізмі інтроєкції. 

✨Якщо в дорослому віці людина без спроби осмислення приймає будь-які норми, правила, цінності, які намагаються їй нав'язати, то втрачає зв'язок із собою, власними бажаннями та мотивами. 

✨Такою людиною легко маніпулювати, адже вона не чує своїх потреб, не розуміє чого хоче та до чого прагне. 

💎Раціоналізація. 

✨Це знаходження прийнятних причин і пояснень  для неприйнятних думок або дій. Мета цього захисного механізму — збереження високого рівня самооцінки.

за матеріалами Ворман Ю.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар